keskiviikko 17. huhtikuuta 2013

2. Mielipidekirjoitus

 Lapsien ja nuorten tupakointi pitää saada kontrolliin !



Alaikäisten ja varsinkin ala-aste ikäisten tupakointi on mielestäni vakava ja myös kasvava ongelma. Monesti kaupungilla kävellessäni ala-asteikäiset pojat tulevat vaatimaan tupakkaa tai että sitä pitäisi heille kaupasta hakea. Kieltävän vastauksen saadessaan otetaan käyttöön voima- ja haukkumasanat. Eivätkö vanhemmat osaa hoitaa päihdevalistusta tai antaa edes hyviä käytöstapoja evääksi elämään?

Tupakkatuotteiden helppo saatavuus vaikuttaa asiaan. Tupakkalain tiukennuttua kaupasta ei enää voi näpistää tupakkaa, mutta katukauppa on sen myötä kiihtynyt. Toki katukauppaa on aina ollut ja tulee myös olemaan, mutta se tekee nuorten tupakoinnin vain helpommaksi. Ongelma syntyy myös, kun jotkut vanhemmat ostavat lapsilleen tupakkatuotteita tai nuoret hankkivat itselleen hakijan, jonkun tutun tai tuntemattoman. Nykyään jo kirjaimellisesti lapset sekaantuvat tupakkaan. Nuorin kadulla vastaan tullut tupakoija oli 8-vuotias ala-asteikäinen poika. Mikä on mennyt pieleen? Onko nuorilla ja jo lapsilla nykyään niin kovat paineet sopia porukkaan jos muutkin kaverit polttavat? Onko massasta erottuminen totaalisen out ja sen takia pitää aloittaa polttaminen jo vaarallisen varhaisessa vaiheessa ollakseen in? 

Varhain lapsena tai teininä aloitettu tupakoiminen vaurioittaa myös kehitysvaiheessa olevan nuoren kehitystä. Tupakoivat lapset jäävät keskimääräistä lyhyemmäksi ja ovat aivan mahdottomia koulussakin kun oppitunnin aikana ei pääse " niksojaan " lievittämään savuilla. Entäpä keuhkot sitten? Ihmisen pitäisi selvitä samoilla keuhkoilla kuolemaansa asti, joten miten käy jo ala-asteella aloittaneille henkilöille. He tuhoavat itsensä niin ulkoa kuin sisältäkin päin ja jouduttavat ennenaikaista kuolemaansa. Myöhemmin sitten keski-ikäisenä kaduttaa, että miksi pitikään aloittaa silloin pikkulapsena. Toki porukkaan kuuluminen on lapselle ja nuorelle tärkeää, mutta tarvitseeko sen takia laittaa terveytensä likoon? Eikö nykynuorilla ole enää mitään terveellistä keinoa saada itsensä tuntemaan hyväksymisen ja turvallisuuden tunnetta ilman ryhmäpainetta ryhtyä tyhmyyksiin?

Mielestäni vanhempien pitäisi ottaa tupakointiasioihin tiukempi linja ja laittaa myös omat tupakkansa nuorison ulottumattomiin, sillä kotoakin sitä tupakkaa saa varastettua isän tai äidin askista ilman, että vanhempi huomaa välttämättä mitään. Nykynuorison tulevaisuus vaikuttaa heikolta. Kaupungilla vastaantulevat nuoret ruinaavat hakemaan tupakkaa ja sitten seisotaan kaupan kulmalla porukalla sauhuttelemassa. Näin saadaan nuorisostamme passiivisia " ei vois vähempää kiinnostaa "- luokan ihmisiä. Lopettakaa siis lapsille ja nuorille tupakan hankkiminen ja pitäkää huolta, että sitä ei myöskään niin helposti saa kotoa. Tietysti kaveripiiriin ja sen myötä tupakkatuotteiden hankkimiseen on vanhempien vaikea vaikuttaa, sillä eivät vanhemmat voi kontrolloida kaikkea mitä heidän selkänsä takana tapahtuu. Olkaamme silti tarkkaavaisia ja suojelkaamme nuortemme hyvinvointia ja kehitystä niin paljon kuin vain voimme!

1 kommentti:

  1. Tekstisi on punnitun tuntuinen. Kantasi säy selkeästi ilmi, havainnollistat esimerkeillä ja teet lopussa toimintasuosituksen. Otsikkoa vähän mietin...mielestäsi teesiäsi myötäillen otsikoksi sopisi ehkä paremmin "-- on saatava loppumaan" vallankin, jos puhutaan alakouluikäisistä lapsista.

    Kieli on sujuvaa.

    VastaaPoista