maanantai 12. joulukuuta 2011

Lähdekritiikki

Tehtäväkirja s. 23

a) Lähdekritiikki tutkii  tietolähteen käyttökelpoisuutta ja luotettavuutta.
b) Tekstissä on ilmoitettava lähteet, jotta lukija tietää onko teksti luotettaa tietoa vai ei. 
c) Lähteestä tulee epäluotettava, koska kuka vain voi kirjoittaa internettiin tietoa, joka ei pidä paikkaansa. Myös muut ihmiset pääsevät muokkaamaan tekstejä, joilloin ei voida tietää käsitteleekö teksti enää faktoja.



2. Palmuöljyn käyttöä vastaan puhuu Greenpeace, joka painottaa palmuöljyn kasvaneen kysynnän tuhoavan sademetsiä ja katoavia luonnonvaroja hävittämällä luonnon monimuotoisuutta ja saastuttamalla ilmaa huikeilla päästöillä. Greenpeacen mukaan se myös loukkaa ihmisoikeuksia, sekä nopeuttaa ilmastonmuutosta. 
Palmuöljyä kuitenkin puoltavat makeis- sekä maskeerausyrittäjät. Palmuöljyä käytetään monien meikkien ja elintarvikkeiden, sekä biodieselin ja hygieniatarvikkeiden valmistukseen. Palmuöljyä käyttävät yrityksen puolustautuvat väittäen öljyn käyttöä vähäiseksi ja ilmastonmuutosta edistämättömäksi.
Uskoisi, että lähteenä käyttämäni sivut ovat luotettavia, sillä niissä kerrotut asiat nousevat esiin myös monilta muilta sivustoilta ja asian sisältö on sama, tietysti kirjoitusasujensa perusteella se poikkeaa vastaavanlaisista hieman. Itse käyttäisin sivuja lähteenä, koska ne ovat maailmanlaajuisten järjestöjen sivuja, ja siksi uskon ne luotettavaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti